Фирмите без дейност да не подават ГФО?

Предишната тема Следващата тема Go down

Фирмите без дейност да не подават ГФО?

Писане  FSK_Activ on 19.08.17 14:37

Проект на финансовото министерство е изготвен като част от мерките, които трябва да бъдат предприети с цел намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите и синхронизиране на българското законодателство с регламентите на евродирективите по отношение на достъпа на данъчните органи до информация за борбата с изпирането на пари.

С предложените промени в Закон за счетоводството се предвижда освобождаване от задължението за обявяване в търговския регистър на годишните финансови отчети на предприятия, които не са осъществявали дейност през съответния период.

По данни на Националния статистически институт през 2016 г. 188 751бр. предприятия са подали декларация за неактивност. Съгласно действащата нормативна уредба тези предприятия са задължени да публикуват счетоводния си баланс в търговския регистър срещу заплащане на държавна такса в размер на 20 лв. при подаване по електронен път и държавна такса в размер на 40 лв. за подаване на актовете на хартиен носител. В тази връзка освобождаването на тези предприятия от публикуване на отчетите значително ще облекчи собствениците им, като от една страна, ще отпадне задължението им да съставят отчети, а от друга - да заплащат държавни такси.

Законодателната инициатива предвижда изменения и в редица други нормативни актове - ЗАДС, ЗКПО, ЗДДС, ЗМДТ, Закона за счетоводството и др. Обобщение на промените е направено в мотивите към законопроекта.

Прочети още

_________________
http://www.fsk-activ.com
avatar
FSK_Activ
Admin

Брой мнения : 16
Дата на присъединяване : 26.04.2016
Местожителство : София

Върнете се в началото Go down

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите